Kolla din webbplats med Webbkoll

Webbkoll hjälper dig kolla din webbplats och ta reda på vilka dataskyddande funktioner en sajt använder för att hjälpa dig utöva makt över ditt privatliv.

Webbkoll undersöker privatlivsfrämjande funktioner på webbplatser och hjälper dig ta reda på vem som låter dig utöva makt över ditt privatliv. De hjälper dig ta reda på i vilken utsträckning en webbplats kartlägger ditt beteende och hur mycket den skvallrar till tredjeparter, baserat på vad som kan observeras vid besök en en viss sida. Webbkoll har också sammanställt rekommendationer för hur man som webbplatsinnehavare kan undvika att kartlägga och skvallra i digitala miljöer.

Vad menas med att en webbplats ”skvallrar” till tredjeparter?

Skvaller innebär att information om någons beteende, läsning eller preferenser lämnas över till någon annan än den som driver webbplatsen.

På den moderna webben har det blivit vanligt att webbplatser inte drivs från en och samma plats. När man besöker en webbplats på webben kommer man inte bara i kontakt med den som driver webbplatsen, utan även med alla de företag och organisationer som den som driver webbplatsen har samarbeten med. Det kan vara internetleverantörer, skriptleverantörer, typsnittsleverantörer, analysverktyg och en rad andra leverantörer och tjänster. Om den som driver webbplatsen lämnar över uppgifter om en besökare till någon av dessa tredjeparter är det skvaller, eftersom det vanligtvis inte framgår för besökaren att något överlämnande sker.

Det kan till exempel handla om att en webbutik lämnat över uppdraget att profilera besökare till ett reklamföretag, eller att en myndighet byggt sin webbplats så att man automatiskt lämnar information om sitt beteende till ett reklamföretag. Oftast är det reklamföretag som är tredjeparter och mottagare av skvaller.

Här kan du få svar på en rad viktigt frågor om dataskydd mm

Här kan du kolla din webbplats

Läs också artikel Få koll på din digitala vardag