[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” class=”” id=””]

Vad en symbol symboliserar kan man inte veta

Förståelse kommer genom att vi använder symboler i olika miljöer. I olika sammanhang och enas om dem. Standardiserade grafiska symboler ska ge snabb information, är språkoberoende. De ska förmedla information på olika ställen i samhället. Symboler ska vara begripliga, inte bara färgglada och roliga, det är också viktigt att symbolerna är enhetliga. Det finns olika symbolsystem där den grafiska formen standardiseras.

Användande av enhetliga och funktionella grafiska symboler gör olika platser i samhället tillgängliga för alla människor. I Sverige, Europa och även globalt pågår arbete inom standardiseringen som syftar till att förbättra och skapa publika informationssymboler för ökad tillgänglighet.

Ett värdefullt arbete

I kommittén där jag sitter som representant för FKS, Föreningen Kognitivt stöd samlas expertkunskap genom representanter från intresseorganisationer, myndigheter, kommuner, landsting eller övriga i branschen. Standardiseringsarbetet ger deltagarna djupare insikt om standarder och hur man kan förbättra tillgängligheten i samhället. Deltagarna är samtidigt med och påverkar framtidens standarder, vilket också leder till nya insikter och tidig information som kan omsättas i den egna verksamhetsutvecklingen.

Kommittén skapar ett forum för svenskt agerande i den internationella standardiseringen, genom att vi aktivt medverkar i både den europeiska och den internationella standardiseringsorganisationen CEN och ISO. På så sätt kan vi driva utvecklingen av standarderna så att de främjar samhället och tillgänglighet för alla människor. Ett arbete som skapar fri rörlighet av service mellan länder, vilket underlättar för människor i en allt mer global värld.

Här kan du se lite olika symboler i olika kategorier;

Allmänhetens beteende

Kommersiella inrättningar

Offentliga inrättningar

Sport och friluftsliv

Tillgänglighet

Transportinrättningar

Turism, kultur och kulturarv

De internationella Grafiska Symbolerna finns att se/köpa på länken nedanför: 

https://www.iso.org/obp/ui

Tycker du det verkar krångligt?

Inte alls. Det är väldigt kreativt och roligt att samarbeta med alla kunniga människor och det är roligt att vara med och påverka framtidens tillgänglighet.

Här kan du läsa mer nyheter 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]