Snapseed skapar bildupplevelser. Jag tycker om att fota en hel del och har just för appen Snapseed som finns att ladda ned gratis. Snapseed är en komplett och professionell fotoredigerare som utvecklats av Google. Jag följer en fotosida som heter Moderskeppet som jag tycker ger en massa bra tips.

Men vad är en bra bild egentligen?

Det finns inget objektivt sätt att avgöra det utan det handlar om subjektiva upplevelser och intryck av bilden. ”Målet med att fotografera är inte att göra en bild, utan att skapa en bildupplevelse.”

Vad – när?

För många handlar fotografering om att dokumentera julafton och semesterresan. Frågorna vad och när är avgörande.

Hur?

Om man tycker det här med fotografering är speciellt roligt så kommer man kanske till en ny fas där man vill lära sig mer om kameran och om olika tekniker. Man börjar experimentera med skärpedjup, komposition och med hur ljuset faller in i bilden. En stor betoning läggs nu på tekniken och formen. Det är stimulerande och roligt att få ge sig hän till detta och upptäcka de olika tekniska möjligheterna i skapandet av en bild.

Varför?

Så småningom kanske man kommer ytterligare ett steg på vägen och mer medvetet börjar ge utrymme för helheten i bildupplevelsen hos den som tittar på bilden. Där man inser möjligheten att kommunicera på ett tydligare sätt med sin bild. Helt plötsligt kan man börja se värden i en bild som man tidigare tyckte var misslyckad, därför att man ser att den faktiskt förmedlar något speciellt. Den ger upphov till vissa tankar eller känslor hos betraktaren.

Vilka fotoredigerare använder du? Berätta gärna!

Själv kikar jag ofta in på Moderskeppet

Men vad är skillnad på bild eller symbol?